10.12.2005. aastal loodud seltsi eesmärk on kõigi Vasalemma valla laste õiguste, arengu ja huvide kaitsmine.
Seltsil on 14 liiget ning juhatus, kuhu kuuluvad Tiiu Mets, Küllike Zukker, Liivika Erissaar, Hanna Uustal ja Kaire Veeroja-Vannaasseme.

reede, 20. aprill 2012

Kas pauku teete ja midagi õhku lasete?


Ehk artikkel Teadusbussi külaskäigust Vasalemma.

Teisipäeval Ämaris ja Vasalemmas külas käinud Teadusbussis tehti kümneid katseid ning eksperimente. Laste soovidele vastu tulles näidati rohkem kui tunni aja jooksul tuld, sädemeid ning tehti ka pauku.
Liikuva teaduslabori kutsus külla Vasalemma Valla Lastekaitse Selts. Seltsi juht Tiiu Mets ütles enne etendust, et nende blogist selgus, et lapsed ootavad külla midagi toredat ja samas ka õpetlikku. Nii tellitigi juba talvel Teadusbuss. "Järjekord vältas mitu kuud. Teisipäeval tuli bussirahvas Ämarisse ning pärastlõunal seltsimajja. Viimati olid nad Vasalemmas 2006. aastal, kui neid võõrustas kool," rääkis Mets.
Saalitäis lapsi oli samal ajal põnevil ning uudistasid asju, mida viis tudenginoormeest ning üks tudengineiu üles panid. "Kas pauku teete ning midagi õhku ka lasete," oli laste lemmikküsimus. "Midagi lendab õhku. Tuld ja sädemeid tuleb ka," vastasid katsetajad.

"Hoidke kõrvad kinni!"

Esimesena astusid laste ette Tartu tudengid Tarmo ja Jorma. Tarmo tervitas kõiki moonutatud häälega, mis tuleb heeliumi sissehingamisest. Seejärel tariti kohale termos -200 kraadini jahutatud vedela lämmastikuga ning kallati seda kasti. "Kui kallate lämmastikule peale kuuma vett, tekibki udu," näitas Tarmo auravat kasti keset saali.

Kummikommid pole just väga suured energiaallikad. Kuid kui panna komm vedelat hapnikku täis katseklaasi, siis pärast väikest vahelesegamist see plahvatab.
Kauaoodatud pauke tegid lastele tudengid Paap ja Sander. Loomulikult lugesid nad kõikide katsete eel ja järel sõnad peale, et kodus ei tohi neist ühtegi ise teha.
"Nüüd laseme õhupalli vesinikku ja seejärel hapnikku. Seejärel võtame ridva otsa põleva tiku ja läidame nööri otsas kõlluva palli," ütlesid Paap ja Sander. Lastel soovitasid nad kõrvad kinni hoida, sest kärakas olevat kõva. Saalitäis hoidis sõrmed kõrvas ning istusid hiirvaikselt. Pauk ja tulekera on vägevad, kümned lapsed rõkkasid rõõmust.

Pimestavad leegid

Keemikud Ida ja Eno näitasid nn. raketikatset, kus plastpudelisse valatud aineid läites hakkab pudel rattas ringi tiirutama. Samuti nägid kõik, kuidas tekib nn. flashbang ehk pimestav leek. "Seda kasutatakse sõdades vaenlase pimestamiseks. Soovitame ka teil mitte leeki vaadata, pöörake silmad näiteks akna poole," õpetas Ida, kui ta segas alumiiniumipulbrit ning kaaliumkloraati. Tekkis umbes meetrine leek, mis oli ere ning põles kiiresti. Jälle olid huvilised rõkkamas. Ning kohe näidati ka seda, kuidas tekib luminestsents.
Viimased katsed tehti seltsimaja ees. Kui lõhkes paukgaasiga täidetud õhupall, hõiskas keegi poistest: "Seda kuulis vist ka minu vanema, kes elab seal rohelises majas!"

Kirjutas Allar Viivik   
reede, 20 aprill 2012
Allikas: http://www.harjuelu.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=2806&Itemid=296

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar